fbpx

Sporten is inspanning en ontspanning ineen

SPORTEN IS INSPANNING EN ONTSPANNING INEEN

“Ik kom sporten om mijn hoofd leeg te maken”, hoor je vaak als motivatie. En dat is heel herkenbaar. We hebben zoveel prikkels om ons heen, allemaal in verbinding met ons hoofd, dat we soms vergeten dat we ook nog een lijf hebben. Dat moet in beweging gehouden worden! Na je sportmoment voel je je meer ontspannen en ervaar je minder stress.

Beweging geeft activiteit

Als je beweegt gaan er allerlei processen in je lichaam ontstaan, die je niet krijgt als je op de bank blijft zitten. Dat is logisch. Maar wat gebeurt er nu precies met een lichaam in beweging dat zo goed voor je is?

Het belangrijkste is dat je zuurstof opneemt en dat je spieren aan het werk gezet worden, waardoor er spieropbouw plaats gaat vinden. Door die activiteit moet je hart (een enorme spier) ook werken en wordt dus ook sterker. Er wordt tijdens het sporten meer bloed rondgepompt, ook naar de hersenen, waardoor de hartslag in rust naar beneden gaat en je je actiever en fitter in je hoofd voelt. Dat komt bijvoorbeeld doordat er hormonen worden aangemaakt, zoals het “geluksstofje” endorfine.

Beweging geeft ontspanning

Bij beweging komen veel hormonen in werking. Daaronder het zojuist genoemde endorfine. Dat heeft als tweede functie dat het een ander hormoon: het stress hormoon cortisol, afbreekt. Zo heeft het een dubbele werking en zorgt het voor ontspanning.

Bewegen zorgt ook voor soepele spieren, die ontspannen zijn. Dat komt onder andere doordat je in beweging een betere doorbloeding van je spieren krijgt. Om dit te bereiken hoef je niet aan krachtsport te doen, maar kun je ook kiezen voor een beweegvorm die juist extra flexibiliteit oplevert. Denk daarbij aan yoga of pilates. Je kunt deze beweegvormen zien als een soort massage van je spieren.

Minder stress is goed voor je totale gezondheid

Wat nog belangrijker is, is dat stress zoveel meer problemen kan opleveren dan het gevoel van opgejaagd zijn of niet kunnen ontspannen. Onder stress is je lichaam continue bezig om je te beschermen. Dat doet je lijf door het immuunsysteem actief te houden. En dat is wat je zoveel energie kost.

Als je het stressniveau hoog houdt ga je allerlei klachten ontwikkelen. Het start al bij je spijsvertering en je darmwerking, maar kan ook doorgaan naar klachten als hoge bloeddruk en orgaanproblemen. Het is dus belangrijk om stress te verminderen.

Goed voor je lichaam en geest

Als je sporten gebruikt om met volle energie je grenzen op te zoeken, niet de hele tijd, maar je raakt ze wel aan, dan is dat een goede “ontlading” voor je immuunsysteem. De energie kan dan weer naar je spieren en hersenen, waardoor je je fitter en gelukkiger voelt. Sluit je de week dan af met een ontspannen yoga: dan maak jij de ideale cirkel rond met zowel gezonde inspanning als gezonde ontspanning!