fbpx

De Top 3 van trends in fitness

DE TOP 3 VAN TRENDS IN FITNESS

Zoals in elke branche het geval is, gaat ook de fitness met trends mee. We vinden het nou eenmaal leuk om regelmatig iets nieuws te proberen, ook als het gaat om ons sportmoment.

Power of balans

In grote lijnen zijn er in de sportschool twee hoofdstromingen. In de eerste stroming zitten alle beweegmethodes die gericht zijn op conditie en kracht in een fanatieke vorm, gericht op resultaat. En in de tweede gaat het meer over balans, low-impact lessen en gecontroleerd bewegen voor de algehele gezondheid en fitheid.

Individueel of in een groep

Dan kun je ook onderscheid maken tussen individuele fitness en groepsfitness. Misschien ben jij iemand die graag een schema van een trainer wil en dan het liefst zelf het rondje langs de apparaten maakt. Maar veel sporters vinden het ook fijn om gemotiveerd te worden. Dan kies je voor een groep; waarbij een vaste instructeur een leuke sfeer neerzet en zorgt dat je elke week weer uitkijkt naar de energie van jouw groepsles!

Bijkomend voordeel van groepslessen is dat, zo blijkt uit onderzoek, deelnemers aan groepslessen 26 procent minder stress ervaren en een grote verbetering in mentale, fysieke en emotionele kwaliteit van leven ervaren! Of je doet mee omdat het gewoon zo leuk is!

Trends

Op dit moment zijn er een aantal trends te signaleren. Je ziet de volgende trends in elke fitnessclub langzaam maar zeker uitgebreid worden:

  1. Functioneel trainen in HIIT schema
  2. Mind & Body
  3. Leefstijl begeleiding

Functioneel trainen in HIIT schema

Bij functioneel trainen richt je op het eigen lichaamsgewicht en van daaruit vul je aan met attributen. Het gaat dan bijvoorbeeld om oefeningen als plank, squat of push-ups. De afwisseling zit vooral in het aantal herhalingen en in de combinatie tussen de spiergroepen die belast worden. Daarmee wordt een programma samengesteld, het liefst als een full-body workout. Veel personal trainers werken met functionele oefeningen. Je kunt het individueel doen, maar er zijn ook groepslessen die volgens dit principe zijn opgebouwd.

Bij Easy Active vullen HIIT training in met de 30Active Small Group Training. Elk kwartaal krijg jij een serie leuke, uitdagende, opbouwende oefeningen. Die doe je een vaste groep, met jouw eigen trainer die je op maat begeleidt. Omdat je regelmatig ook een afspraak met je trainer hebt is de begeleiding altijd passend bij jouw persoonlijke doel. En dat geeft resultaat!

Mind & Body

Steeds meer fitnesslocaties bieden ook een aanbod in zogenaamde Mind & Body lessen. Dat zijn lessen als yoga en pilates, waarbij je niet richt op de opbouw van spieren (wat wel een bijkomend voordeel kan zijn), maar juist op een balans tussen het drukke leven van alledag en het sportmoment voor jouzelf. Oefeningen zorgen voor flexibiliteit en massage van de spieren. Daarin spelen bewustzijn van jezelf, je ontspanning en je ademhaling ook altijd een rol. Want het gaat niet alleen om jouw lichaam; er is ook aandacht voor je geest.

Heb je nog nooit een yoga les geprobeerd? Ervaar het een keer. Na een les is je hoofd leeg, je bent even stressvrij en ook het inslapen gaat vaak een stuk beter.

Leefstijl als onderdeel van de begeleiding

Waarom kiezen mensen voor een fitnessclub waar de trainers actief begeleiden? Omdat begeleiding het belangrijkste is dat je kunt bieden als het gaat om bewuster leven en bewegen. In een kennismakingsgesprek worden daarom veel meer dingen gevraagd dan alleen je sportvoorkeur. Wat je voor werk doet, of je veel stress ervaart, hoe je eet en hoe je ontspant zijn ook belangrijk om te weten. Al die elementen kun je los van elkaar verbeteren, want het heeft met elkaar te maken.

Heb je een zittend beroep, dan werk je aan je rugspieren en de soepelheid van gewrichten. Ben je vaak druk, dan is het fijn om in het sporten je grenzen op te zoeken, maar zeker ook om de ontspanning te vinden. En omdat voeding alles te maken heeft met jouw mate van energie en de opbouw van spieren en soepelheid van je lijf wordt ook daar naar gekeken.

De fitnessclub van de toekomst biedt je niet alleen beweegprogramma’s, maar helpt je ook bij het aanleren van een gezond voedingspatroon en een leefstijl die past bij jou.

Een gezonde trend!

 Je hoeft natuurlijk niet met alle trends mee te doen, maar het is zeker leuk om er kennis mee te maken. Probeer het gerust een keer!