fbpx

GEZONDE BELONING LOONT!

Wat je met je voeding tot je neemt bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. Voel jij je vol energie? Of heb je regelmatig last van een dipje overdag? Het is goed om eens te kijken naar de energie die jij uit jouw voeding haalt. 

Eet je te veel suikers en ongezonde tussendoortjes; dan kom je aan. Ook als het lijkt of dat maar een klein deel van je voedingspatroon is; toch tikken die kleine extraatjes aan en maken je zwaarder. Bovendien geeft slechte voeding je veel minder energie; waardoor je minder zin hebt om te bewegen en ook last kunt krijgen van een dipje; dat je soms oplost door juist weer extra suiker te eten. 

Als je ook nog minder beweegt dan je lichaam nodig heeft slaat je lichaam de extra calorieën voor je op; en oei dat zien we op de weegschaal en voelen het ook in de pasvorm van de kleding. 

EEN SNOEPJE VOOR HET GOEDE WERK

Een snoepje of koekje lijkt een lieve beloning voor iets wat je goed doet, maar we moeten daar samen toch een beetje op letten. Het sluipt er heel gemakkelijk in; als ik de ochtend goed gewerkt heb neem ik een kop thee met een lekker koekje. Als de kinderen goed luisteren mogen ze iets lekkers. Als we alle goede dingen gaan belonen met snoep en zoetigheid worden komende tijd weer allemaal twee kilo zwaarder….

Schrik hier niet van, want je moet echt wel behoorlijk wat extra eten om aan te komen. Als je boven op je normale eetpatroon 500 calorieën per dag zou eten, zou je een halve kilo per week kúnnen aankomen. Die calorieën komen dan van een brownie (290 calorieën) of een portie frites met mayo (639 calorieën) PER DAG, maar dan niet IN je eetpatroon, maar als EXTRA dus. Mits je wel voldoende blijft bewegen! Minder bewegen heeft hier zeker een aandeel in, want het betekent extra voordeel voor je weegschaal.

HOE BELOON JE DAN?

Dat is gemakkelijk praten als je toevallig ook echt houdt van fruit, rauwkost en noten. Want dat zijn de beste extraatjes voor iedereen. Het goede nieuws is: kinderen zijn daar meestal ook dol op! En zijn ze dat nog niet, dan is hun smaak nog zo flexibel dat ze het al snel heerlijk gaan vinden. Laten we die traktatie nu eens gezond gaan maken! 

Komkommerschijfjes, wortelreepjes, paprikaschijfjes, appelpartjes, al dat lekkere zomerfruit enz. Presenteer al dat lekkers op een mooi schaaltje en ga er samen even voor zitten. Laat de kinderen zelf kiezen wat ze lekker vinden en zorg dat ieders favoriete fruit of rauwkost een keer aan bod komt natuurlijk. 

Wil je extra verwennen, dan kun je een dip van humus, yoghurt of pindakaas toevoegen. Super simpel en lekker gezond!

SNACK JE GEZOND

Het kan! Probeer het met kleine stapjes; door bijvoorbeeld je 10-uur tussendoortje vanaf nu standaard te vervangen door groenten, fruit of noten snacks. Je neemt het ook gemakkelijk mee tijdens een dagje uit. Eens zien hoe dit jouw energie door de dag heen verbetert!