fbpx

THUIS TEST: HOE IS MIJN CONDITIE?

Ben je eerder moe dan voorheen of merk je dat een stukje fietsen niet meer zo energiek gaat als het zou moeten? Dan is het een goed idee om voor jezelf na te gaan hoe jouw conditie op dit moment is.  

Doe de test:

Met een paar inspannende activiteiten kun je zelf prima inschatten of je goed in vorm bent of dat het een goed idee is om aan je conditie te gaan werken!

Ben je sportief en gezond; dan zou je in 10 minuten ongeveer 1,5 kilometer moeten kunnen hardlopen. Dat is een mooie test voor de fitte lezers; test jezelf! Lukt je dit, dan heb je een goede conditie. Blijf dagelijks bewegen en kies liefst 2x per week een moment voor intensieve inspanning, waarbij krachttraining een onderdeel is. 

JE CONDITIE KAN BETER ALS:

Heb jij een verhoogde hartslag als je een flink stuk moet wandelen of bij het traplopen?

Kun jij niet met je vingertoppen je tenen aanraken?

Kun je een plankhouding niet 30 seconden volhouden?

Dan zijn er een aantal verbeterpunten waar we je graag bij helpen. 

CONDITIE

Wat wandelen en traplopen betreft: dit je kun je zelf aanpakken door een beginpunt te nemen; bijvoorbeeld 2x de trap op en af of 10 minuten wandelen en dat 2x per week in te plannen en te gaan verbeteren. Daag jezelf uit! Je zult zien dat je daarin vanzelf stappen maakt. 

Een half uurtje wandelen of fietsen per dag is voldoende, maar zorg dat je tussendoor je tempo telkens verhoogt tot je merkt dat je hartslag hoger wordt. Je zult zien dat je heel snel conditie opbouwt; lukt het goed; dan verhoog je het tempo, verlengt je wandeltijd of start met het toevoegen van spierversterkende oefeningen. 

LENIGHEID

Je tenen aanraken heeft natuurlijk te maken met lenigheid en soepelheid van je gewrichten. Ga eens wekelijks meedoen met een les Yoga of Tai-Gong bij je club of op clubeasyactive.nl. Daarmee verleng je op een ontspannen manier je spieren. Het is heus niet ingewikkeld of voor gevorderden; iedereen kan het. Tot op hoge leeftijd wordt yoga als zeer prettig ervaren en zijn jouw spieren in staat om te ontwikkelen tot meer stretch. Soepele spieren verminderen rugklachten, hoofdpijnklachten en door het bewust bewegen kom je ook helemaal tot rust; ook dat geeft je nieuwe energie.

KRACHT

Een plank (ellebogen of handpalmen op de grond, je romp tot een rechte plank maken en steunen op je knieën of tenen) heeft alles te maken met de spieren van je core; je rompspieren. Door deze te trainen zul je merken dat je een betere houding krijgt, wat je ook van lage rugklachten af kan helpen. Ook een core training vind je op clubeasyactive.nl. Een plank zou je 30 seconden aan een stuk vol moeten kunnen houden en 3x achter elkaar herhalen. Core training ClubEasyActive, klik hier!

Wil je advies, hulp of een voedingsplan?
Laat het ons weten en we helpen je!