fbpx

Een kilo minder is een onsje meer energie

EEN KILO MINDER IS EEN ONSJE MEER ENERGIE

Probeer jij ook op het ideale gewicht te komen? Of heb je besloten dat het niet belangrijk is wat de weegschaal aangeeft; als je maar goed in je vel zit. De tweede keuze is natuurlijk het beste. Maar luister wel goed naar je lijf. Want een paar extra kilo’s kunnen er ook voor zorgen dat je klachten krijgt of eerder moe wordt. In dat geval zal het je energie opleveren als je een beetje afslankt!

Wat zegt de weegschaal ons?

De weegschaal die je waarschijnlijk thuis hebt geeft aan hoeveel kilo je weegt. Op dat moment. Eet je meer dan je aan calorieën verbruikt (en dat doen de meeste mensen!), dan word je een beetje zwaarder. Zo kunnen er door de jaren heen zomaar een paar kilo aankomen, waar je niet bij stil staat tot je het getal op de weegschaal ziet.

Een uitgebreide weegschaal, zoals ze op de sportclub gebruiken, laat je ook zien wat je spiermassa en je vetgehalte is. Dat zijn belangrijke punten om mee te nemen in het beoordelen van een gezond gewicht.

Wat is jouw ideale gewicht?

Het ideale gewicht wordt vaak gemeten aan de hand van je BMI: Body Mass Index. Daarvoor gebruik je een rekensom:

Lichaamsgewicht : lichaamslengte in het kwadraat.

Ben je 1.68 en weeg je 64 kilo dan is de som: 64:2,8=22,9

Een BMI boven de 25 geeft overgewicht aan en boven de 30 is ernstig overgewicht.

Maar zowel een weegschaal als de BMI zeggen niet alles. Het gewicht dat bij jou past is afhankelijk van meerdere factoren. Iedereen heeft bijvoorbeeld een andere lichaamsbouw en daardoor kunnen er grote verschillen zijn in het ideale gewicht volgens de meting en wat het beste bij jou past.

Bij klachten: luister naar de weegschaal!

Eerlijk zijn tegen jezelf is soms lastig. Nog veel lastiger dan eerlijk zijn tegen een ander. Als je het punt hebt bereikt dat de extra kilo’s voor overlast en klachten zorgen, is het tijd om WEL naar de weegschaal te luisteren. Want hoe naar ook, de getallen op de weegschaal geven je ook een streefgetal. En dat is fijn. Het motiveert je om door te gaan en niet op te geven. Want klachten die ontstaan door overgewicht: zoals een verhoogde bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en ook alledaagse ongemakken omdat boodschappen doen of spelen met de kinderen vermoeiend is- kun je omkeren!

Een kilo minder is een onsje meer energie

Het starten met meer bewegen en gezonder eten is een grote stap. Maar het is goed te weten dat juist de eerste moeilijke stappen je het meeste gaan opleveren. Heb jij last van overgewicht en val je een paar kilo af- dan voel je direct meer energie! Je lijf kan het allemaal veel beter aan, je voelt je vrijer in je hoofd en het bewegen wordt prettiger. Doe het daarom rustig aan. Dan lukt het deze keer wel!

Bedenk dat de kilo’s er niet in een paar weken bij zijn gekomen. Als je bewuster gaat leven val je vanzelf ook langzaam weer af. Want de energie die je binnen krijgt door je voeding en het meer bewegen zijn dan goed in balans. Je voelt het al na de eerste week. Daar heb je geen weegschaal voor nodig!