fbpx

Bouw weer energie!

Vaak merk je niet eens dat het gebeurt. Omdat het niet van de ene op de andere dag ontstaat, maar over langere periode. Je bent niet meer zo fit als een jaar geleden. De rugpijn is weer terug gekomen. Als je er over nadenkt is je energie ook niet optimaal. Hoe kan dat gebeuren zonder dat je het merkt?

Ga even terug in de tijd waarin je geen rugpijn had en meer energie voelde. Wat deed je toen anders dan nu? Er is een verandering opgetreden, waardoor je de verkeerde weg insloeg. En meestal zijn dat dezelfde elementen:

  • Je bent minder gaan bewegen
  • Je gebruikt je spieren van je rug minder
  • Je zit meer achter je bureau
  • Het gezonde eten schiet er bij in
  • De stress is weer wat hoger opgelopen
  • Je neemt minder tijd voor ontspanning

Is jouw leefstijl veranderd?

Dit zijn allemaal factoren die te maken hebben met je leefstijl. Het zijn onderdelen in je ritme van de dag of in de balans tussen werk en ontspanning die je op een bepaalde manier invult. Maar: die je ook anders kunt doen! En als je die omslag maakt, ga je op elk van de genoemde punten vooruitgang boeken. Met als resultaat: meer energie, minder rugklachten en een gezonder lijf.

De maat is vol!

Er verandert pas iets als jij bepaalt dat de maat vol is! Jij neemt het besluit om dit te veranderen. Weet je nog hoe het voelt om aan het einde van de dag energie over te hebben? Herinner jij je dat het een paar maanden geleden geen moeite kostte om de trap op te lopen? Je bent nog steeds in staat om terug te gaan naar die situatie!

Hoe bouw je meer energie?

Om te zorgen dat je weer gaat opbouwen naar meer energie en een betere conditie is het van belang dat je goed kijkt naar je voeding. Want verkeerde voeding kost juist energie om te verwerken. Laat de suikers en snacks staan en vervang slechte voeding door groenten en fruit. Ook moet je zorgen voor voldoende drinken: 2 liter water minimaal om de bouwstoffen in je lichaam op de juiste plek te krijgen.

Door de juiste voeding gaat je lichaam meer energie vrijmaken. Zo kost het traplopen minder moeite; maar je spieren moeten natuurlijk ook worden opgebouwd. Dat is een kwestie van oefenen en opbouwen. Besluit dat je in de komende maand een goede vooruitgang moet zien en ga rustig opbouwen. Zorg voor voldoende beweging en ga spierkracht oefenen. In de sportschool kun je een schema vragen voor het opbouwen van spierkracht en conditie.

Zo krijg je door gezonder leven ook een stralende huid en een beter humeur 

Niet alleen je conditie en kracht verbeteren; als bonus ga je ook vooruitgang zien in de gezondheid van je huid én krijg je er een beter humeur van! Als dat allemaal geen beloning is voor je inzet, dan weten we het niet meer.

Zoek de verschillen:

En nu doe je de test. Bepaal voor jezelf in welke categorie je op dit moment bent op een schaal van 1 tot 10 – en kijk na een maand nog een keer waar je jezelf ziet:

Geen spieren                                      Wel spieren                            1-2-3-4-5-6-7-8-9-10

Trap hijgend oplopen                         Trap moeiteloos oplopen       1-2-3-4-5-6-7-8-9-10

Ongezonde huid                                Gezonde huid                         1-2-3-4-5-6-7-8-9-10

Rugklachten                                       Geen rugklachten                  1-2-3-4-5-6-7-8-9-10

Moe einde middag                             Hele dag fit                             1-2-3-4-5-6-7-8-9-10

 

Wil je tips voor gezonde voeding en een opbouwschema voor je conditie en kracht? Vraag ernaar bij jouw fitnesstrainer!