fbpx

Voeding en beweging als basis voor gezondheid

Houd je van variatie of staat er bij jou het liefst elke dag hetzelfde op het menu? Er is heel veel voeding verkrijgbaar, maar wat de boer niet kent dat eet hij niet is ook een echt Nederlands verschijnsel. Wat we wel weten; variatie is belangrijk!

Kies voor groen!

Je hoort wel eens dat elke kleur groenten zijn eigen vitamines heeft; en dat klopt ook. De allermeeste goede voedingsstoffen zitten met stip in de groene varianten en dan met name kool. Kool is een echte oervoeding; lang houdbaar en vaak geschikt voor koken, stoven, rauwkost, wokken noem maar op. Denk ook aan broccoli en spinazie; nog twee groene alleskunners als het gaat om de keuken. Deze drie onderdelen zouden wekelijks minimaal in jouw voeding moeten voorkomen. Daarmee kies je voor een gezonde basis.

Minimaal 30 soorten per week

Wat is dan een goede variatie? Je zou als maatstaf kunnen nemen dat je minimaal 30 soorten per week zou moeten terugvinden op je menu. Ga maar eens na wat je afgelopen week hebt klaargemaakt; waren dat 30 soorten groenten? Ja, kruiden mag je er ook bij rekenen, hoewel de verse dan wel de voorkeur hebben.

Hoe je meer variatie krijgt in je voeding

Om te zorgen dat je weer gaat opbouwen naar meer energie en een betere conditie is het van belang dat je goed kijkt naar je voeding. Want verkeerde voeding kost juist energie om te verwerken. Laat de suikers en snacks staan en vervang slechte voeding door groenten en fruit. Ook moet je zorgen voor voldoende drinken: 2 liter water minimaal om de bouwstoffen in je lichaam op de juiste plek te krijgen.

Door de juiste voeding gaat je lichaam meer energie vrijmaken. Zo kost het traplopen minder moeite; maar je spieren moeten natuurlijk ook worden opgebouwd. Dat is een kwestie van oefenen en opbouwen. Besluit dat je in de komende maand een goede vooruitgang moet zien en ga rustig opbouwen. Zorg voor voldoende beweging en ga spierkracht oefenen. In de sportschool kun je een schema vragen voor het opbouwen van spierkracht en conditie.

Af en toe iets nieuws proberen

De schappen in de supermarkt liggen vol met groenten die je misschien nog nooit hebt gegeten. Dat geeft mogelijkheden om eens een avontuur aan te gaan en die groenten te proberen. Heb jij wel eens pastinaak klaargemaakt? Of rettich gegeten? Laat je verrassen, wie weet bevalt het wel heel goed!

De kracht van variatie

En al die verschillende kleuren, smaken en texturen zorgen ervoor dat je eten nooit saai wordt! Je zorgt vanzelf voor een afwisseling en combinaties. Als je de truc gebruikt van een goede basis met regelmatig variatie, dan voldoe je aan de beste combinaties voor je gezondheid.