fbpx

Ik blijf lekker gezond!

Ziek zijn heeft in de huidige tijd een totaal andere betekenis dan we gewend zijn. Ging je vorig jaar nog met een stapel zakdoeken en zakjes gemberthee naar je werkplek, nu blijf je bij een eerste kuchje al thuis. Ook het dreigende gevoel van “ik wil niet ziek worden” hangt in de lucht. Hoe ga je daar het beste mee om?

Laten we wel wezen; een verkoudheidje hoort wel bij de tijd van het jaar. Een beetje neusverkoudheid of een paar dagen keelpijn zijn niet het einde van de wereld. Maar als je deze herfst soortgelijke klachten oploopt, wil je ze natuurlijk wel zo snel mogelijk weer kwijt zijn.

Aan het werk
Een virus de baas zijn betekent je lijf gewapend hebben om het virus te verslaan. Met andere woorden: je lichaam moet een goede weerstand bieden aan het virus. Zo wordt een beetje keelpijn geen griep. En ben je meestal in een paar dagen weer van je lichte klachten af. Het is dan ook een goed idee om te werken aan je algehele fitheid en te zorgen voor een zo gezond mogelijk lichaam.
Beweging biedt weerstand
Bewegen zorgt voor genoeg uithoudingsvermogen, je raakt bijvoorbeeld minder snel buiten adem bij het traplopen. Maar ook voor je weerstand is het belangrijk om een goede conditie te hebben. Je wordt minder snel verkouden en minder snel ziek. Dagelijks genoeg bewegen kan er al voor zorgen dat een virus minder kans heeft en het vermindert de kans op suikerziekte (diabetes) en overgewicht.

30 minuten per dag
Hoe vaak moet je dan bewegen? Het liefst dagelijks 30 minuten. Doe je dat op een behoorlijk tempo, dan levert je dat na verloop van tijd al een basisconditie op. Je mag alles meetellen: het traplopen op kantoor, het fietsen naar de supermarkt, de kinderen naar school brengen. Zo lang je maar beweegt op een aardig tempo. Wellicht kun je daar al voordeel in behalen. Als je gewend bent om te slenteren word je niet fit; maar verhoog je tempo en je bent goed bezig!

Haal jij niet voldoende beweging in je weekpatroon; kom dan naar de sportschool. Stap op die fietstrainer, wordt fit in een krachtcircuit of dans je gezond!

Snel weer beter!
Zo verandert “ik wil niet ziek worden” al snel in “ik ben die verkoudheid de baas”. En dat voelt goed! Zorg daarbij ook nog voor je rust, want dat is super belangrijk bij het opbouwen van een goede weerstand. En dat ene dagje keelpijn kom je wel door met een warme kop gemberthee met honing!