fbpx

Blessure: rust nemen of doorpakken?

BLESSURE- RUST NEMEN OF DOORPAKKEN?

Een veel voorkomende vraag bij sporters is: moet ik bij een blessure rust nemen in de training of juist doorpakken om weer terug op niveau te komen? Om daar een antwoord op te kunnen geven is het belangrijk om eerst te kijken naar de oorzaak van de blessure. 

Hoe kom je aan een blessure? Een blessure loop je op door het maken van verkeerde keuzes en pech. Ik kan je niet vertellen hoe je pech kunt reduceren, daarentegen kan ik je wel uitleggen waar de blessure mogelijk vandaan komt.

De meest voorkomende verkeerde keuze die men bewust maakt is weten dat je een stap terug moet nemen, maar vervolgens toch doorzetten.
“Even die serie afmaken ondanks dat de weerstand/gewichten mijn vorm negatief beïnvloeden”
“De volgende serie gaat vast beter”
‘”Het gewicht wat ik wil is niet beschikbaar, dan maar eentje hoger”
 
Het is een feit dat je progressief moet trainen om progressie te maken. Progressief trainen is echter niet enkel en alleen gebaseerd op de gewichten die je verzet. Dit begrip verdient zijn eigen post dus laat ik niet verder afdwalen.

Heb je dan toch pech, of de pech dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, dan ben je nu de trotse eigenaar van een blessure. Is het nu verstandig om rust te nemen, of om door te pakken? Lees verder voor een paar handige tips.

Tip 1: Stoppen met trainen en wachten tot je lichaam vanzelf herstelt

Haha grapje, dit is dus een misvatting die vaak wordt gemaakt en ook de makkelijkste tip die iemand jou kan geven. We weten dat krachttraining je immuunsysteem, hormoonconcentraties (die zorgen voor groei/herstel) en bloedtoevoer bevorderen naar de actieve spieren rondom het bindweefsel. Bindweefsel waarbij de spieren rondom inactief zijn kent immers een matige bloedtoevoer. 

Tip 1 is dus: Krachttraining gebruiken om het herstel te bevorderen

Het is dus zo gek helemaal niet om krachttraining te gebruiken om het herstel te bevorderen!

Dan bedoelen we niet: “door de pijn heen trainen in de hoop dat het vanzelf weggaat.” Want dat valt juist onder het kopje verkeerde keuzes. Pijn is een evolutionair mechanisme en vertelt jou dat je een activiteit moet staken en waarschuwt voor gevaar. Luister daar altijd naar!

Het belangrijkste is dat je de blessure niet verergert. Geef dus gehoor aan de pijn terwijl je om de blessure heen traint. Maak dus verschil – of leer het onderscheid te maken-  tussen “goede” en “slechte” pijn. “Goede” pijn ontstaat door verzuring/vermoeidheid en spierpijn. En “slechte” pijn is bijvoorbeeld pijn die optreedt in de gewrichten. 

Let op: je bent tijdens de training minder gevoelig voor pijnprikkels!  Dit komt doordat je bent opgewarmd (opwarmen is goed) en je lichaam is “ingesteld” op ongemak en actie. Voel je dan toch pijn, wees alert en handel correct.

Tip 2: Wees niet eigenwijs door de pijn steeds op te zoeken, maar gun jezelf rust en bouw weer rustig op

Na meer dan 10 jaar gespendeerd te hebben in de wereld van krachttraining herken ik ze als geen ander; sporters met pijntjes. Vooral sporters met schouderklachten haal je er zo uit. Je ziet ze zitten,  met hun arm ronddraaien, soms in de meest onmogelijke hoeken en posities. Vaak ook nog vastgehouden met de andere hand om te voelen of iets “klikt” of “kraakt” daarbinnen. Alles met als doel om te voelen of de pijn nog aanwezig is. 

Dat is dus niet de goede weg………..
Weet je nog wanneer je een schaafwond had op je knie en je steeds het korstje eraf ging pulken om te kijken of het al voldoende hersteld was EN HET WEER GING BLOEDEN.
Dat is precies dit! Zoek dus niet voortdurend de pijn op. Maar pas je training aan door er omheen te trainen. Je kunt bijvoorbeeld varianten van de oefening die pijn doet verzinnen. Gaat dit minimaal twee weken goed zonder pijn te ervaren? Bouw dan weer rustig op en ga terug naar de oefening die voor pijn zorgde. 

Tip 3: Vraag je trainer om advies om blessures te voorkomen en genezen!

Zoals je kunt lezen valt er een hoop te vertellen over blessures en pijn. Loop je met een blessure en weet je niet waar deze vandaan komt? Of heb je geen blessure, maar ben je benieuwd hoe het gesteld is met jouw blessurerisico?

Ik ben jammer genoeg ervaringsdeskundige op het gebied van blessures en heb geleerd de juiste beslissingen te maken, kan ik jou helpen ook de juiste beslissingen te maken? Vraag maar raak!

Laurens

Personal Trainer 

Easy Active Leiderdorp

Tip: neem contact op met de trainers in jouw club, zodat ze je kunnen begeleiden om onnodige blessures te voorkomen. Daar zijn we voor!