fbpx

Bewegen, sporten of trainen?

Het is goed om te bewegen. Nog beter om te sporten. Maar met trainen bereik je jouw doel!

Iedereen moet bewegen om gezond te blijven. Ga je meer bewegen, sporten dus, dan wordt je fit. En soms heb je een doel voor jezelf gesteld dat je wilt behalen; daarvoor maak je een plan en je werkt daar naartoe. In alle gevallen kijk je naar jouw lichaam, wat je aankunt en wat je doel is. Soms is daarvoor meer nodig dan een schema maken en aan de slag.

Dat kan de hulp van een personal trainer zijn. Ook heel effectief is small group training, waarbij je in een groep sport die elkaar motiveert, maar waarbij je wel een programma op maat krijgt van je trainer. En een nieuwe ontwikkeling zijn de elektronische circuit trainingen, waarbij de apparaten zijn ingesteld op jouw doel en je zelfs laten zien wat je hebt bereikt. Om je doel te bereiken helpt het om te begrijpen waarom je iets moet doen, ook al denk je in eerste instantie: dat kan ik niet. Lukt het je uiteindelijk om met gemak een oefening te doen die je eerst niet voor elkaar kreeg; dan ervaar je elke keer een overwinning op jezelf!

Begeleiding vragen zorgt ervoor dat je bewegingen correct aanleert. Als je zelfstandig sport bestaat het gevaar dat je een oefening verkeerd doet. Dat kan soms leiden tot blessures, maar veel vaker betekent het dat je veel minder resultaat hebt van je oefening! Vooral bij spiergroepen die je niet vaak gebruikt moet je zoeken naar de juiste houding om die spieren aan te spannen. 

Herken je dit? Je denkt dat je een oefening goed uitvoert en het gaat je gemakkelijk af; komt de trainer bij je langs, corrigeert je houding en …..oei, zo wordt het even een stukje lastiger en voel je ineens je spieren tegensputteren!

Kies wat past bij jou. Bewegen voor je plezier, sporten voor je fitheid of trainen met verstand van zaken, omdat je daarmee het beste uit jezelf kunt halen!