fbpx

10 TIPS VOOR GEZOND AFVALLEN

Tijd voor actie! 

Met deze 10 tips voor gezond afvallen zul je in een korte tijd resultaat merken. Zonder dieet. Zonder “moeten”. Zonder jezelf in het zweet te werken in de sportschool. Maar op een manier die jou een start biedt voor een gezondere leefstijl die blijvend is. De basis van het afvallen is: bewuste keuzes gaan maken. Als jouw doel afvallen is, zal dit gebeuren. Gegarandeerd!

Zeg vanaf vandaag heel vaak: nee! 

Het is een kwestie van discipline, maar ook jou lukt het: op een feestje NEE zeggen tegen het stuk slagroomtaart. Tegen de borrelnootjes in het rek bij de supermarkt. En tegen jezelf als je best trek hebt in iets wat zeker niet gezond voor je is…..

Met gezond verstand kom je al een heel eind!

Alle stappen helpen je op de goede weg naar gezonde gewoontes.

Wij geven je 10 tips om niet aan te komen 

Wij geven je eenvoudige tips die je vandaag al meteen kunt uitvoeren. Kies deze week 1 of 2 onderdelen uit het lijstje en start daarmee. Die kun je mooi afvinken: je bent goed bezig!

Volgende week pak je er een of twee punten bij. Zo verander je jouw gewoontes stap voor stap. Niet om snel af te vallen, maar om te zorgen dat je in de toekomst niet weer aankomt!

Langzame kilo’s, zijn blijvende kilo’s 

Als je jezelf aanleert om jouw gewoontes langzaam te vervangen door gezondere keuzes, ga je ook stap voor stap afvallen. Je zult zien dat het dan veel prettiger gaat, omdat jij zelf je leefstijl verandert. En nog belangrijker: de keuze die je eenmaal hebt aangeleerd en blijft volhouden zorgen ervoor dat de kilo’s er ook af blijven deze keer!

Met deze tips word je in twee maanden al een stuk gezonder, fitter en slanker: 

Tip 1: Zorg voor ontspanning 

Rust is super belangrijk voor een leven in balans. Je lichaam heeft rust nodig om alles wat je eet ook correct te verwerken. En om bij een druk leven af en toe stil te staan. Neem daarom vaste rustmomenten. Start met 2 momenten per week voor een ontspanning: een boek lezen, een kop thee drinken of een wandeling maken. Plan die 2x 30 minuten ontspanning in je agenda in. Alleen voor jezelf.

Tip 2: Ga elke dag een half uur bewegen 

Een wandeling op een flink tempo, dus niet slenteren, is al voldoende om veel extra energie te verbranden. Zeg nou zelf; 30 minuten heb je heus wel. Al is het in een pauze of na je werk. Maak er een gezonde gewoonte van.

Tip 3: Zeg NEE 

Logisch toch, om nee te zeggen tegen de calorieën waar je vanaf wilt? Een tussendoortje is niet nodig voor een gezonde leefstijl. Dus geen koekje bij de koffie; zeg gewoon nee! Geen chips elke avond; zeg nee. Heb je toch die beloning nodig; kies dan 1 avond dat het wel mag.

Tip 4: Drink 1,5-2 liter water 

Water drinken is voor een heleboel lichaamsfuncties essentieel. In het begin moet je misschien wat vaak naar het toilet, maar houd vol; het went binnen een week! Tip: mineraalwater wordt veel beter door je lichaam opgenomen; het toiletbezoek is dan minder.

Tip 5: Wees zuinig met vet 

Probeer eens hoeveel boter of vet je kunt besparen bij het koken. In een goede, hete pan is een theelepel olie genoeg voor een gebakken eitje. Let er ook op dat je (zonnebloem)olie gebruikt in plaats van boter als dat kan.

Tip 6: Verminder de suiker 

Gebruik jij veel suiker? Wij vinden zoet van nature nu eenmaal heel lekker. En stiekem zit er heel veel suiker in snoep, zoete (fris)drank en soms ook in je koffie of thee. Probeer alle extra zoetigheden uit te delen en haal het de komende 2 maanden niet meer!

Tip 7: Schep ’s avonds je bord vol groenten  

Het aller gezondste op jouw bord zijn de groenten. Daarmee kom je aan vitamines, mineralen en voedingsvezels. Neem 2 porties groenten, 1 portie rijst/pasta of aardappelen en een stukje vis of vlees(vervanger). Let bij het koken al op deze verdeling!

Tip 8: Vervang de lunchboterham ook door groenten 

Ben je gewend om in de avond meer groenten te eten, dan is de stap daarna om ook in je lunch die gezonde groenten toe te voegen. Start met 3x per week. Je kunt als lunch een salade nemen, een groentenomelet of wat roerbakgroenten met rijst. Je zult zien en voelen dat het je meer energie oplevert dan je boterham met hagelslag!

Tip 9: Fruit hoort er bij 

Het is niet nodig om tussendoortjes te eten bij een niet-intensieve dag. Om aan je fruit te komen kun je dat heel goed bij je ontbijt nemen. Yoghurt met muesli en fruit is perfect. Of een wekelijkse fruitshake. Lukt het niet bij het ontbijt, neem dan eens banaan of appel op je brood.

Tip 10: Jouw voedingsdagboek geeft je inzicht 

Schrijf elke dag op wat je eet. Zo zie je meteen waar de verbeterpunten liggen. Als je de tips gaat toepassen zul je zien dat jouw dagboek er over 2 maanden totaal anders uitziet!

Kies jouw eigen volgorde om met deze 10 tips aan de slag te gaan. En start vandaag nog!

SUCCES!