fbpx

WEERSTAND WONDEREN-VITAMINES

Vitamines ondersteunen je weerstand

WEERSTAND WONDEREN-VITAMINES

Voor je weerstand zijn vitamines echte wondermiddelen. Zeker de eerste letters van het alfabet geven je alle goede vitamines voor een sterk immuunsysteem en een goed weerstand en dat is goed om te weten, want deze vitamines kun je op een slimme manier extra toevoegen aan je menu. Maar is het voldoende om gezonder te eten of is het nodig om extra vitamines in te nemen?

Vitamines en mineralen helpen je lichaam sterk houden. Ook voldoende slaap, weinig stress en beweging hebben samen met een gezonde voeding veel invloed op ons immuunsysteem. En een aantal vitamines en mineralen leveren specifiek een bijdrage aan een goede weerstand en een sterk immuunsysteem. Je haalt al deze wonderen gewoon uit je voeding. Maar een aantal elementen aanvullen kan geen kwaad. 

Het alfabet van gezonde voeding

Wist je dat er 13 soorten vitamines zijn? Elk met hun eigen kenmerk. Daarom zijn de eerste letters van het alfabet het belangrijkste voor je weerstand: vitamine A, B6/B11/B12, C en D zijn de vitamines die je helpen je weerstand op peil te houden. 

Voor je weerstand haal je de juiste vitamines uit deze lijst:

  • A: Boter, halvarine, margarine, wortel, spinazie, vis, melk en lever
  • B6: Aardappelen, granen, noten, volkoren producten, banaan, vlees en vis
  • B11 (foliumzuur): Spinazie, broccoli, spruitjes, bonen, sinaasappels en volkoren brood
  • B12: Vlees, vis, eieren, melkproducten
  • C: Citrusvruchten, kiwi, koolsoorten, aardappelen
  • D: Margarine, halvarine, vette vis, vlees en eieren
  • E: Plantaardige olie, noten, pindakaas, avocado en spinazie

Vitamine A in de frontlinie

Het is goed om te weten dat vitamine A van belang is voor de huid en slijmvliezen. Dat zijn de eerste plaatsen waar een virus zich kan hechten. Een goede afweer in deze frontlinie is dan ook belangrijk. 

Vitamine D in actie tegen infecties

Vitamine D stimuleert de productie van een eiwit dat infecties kan bestrijden. Hoe je aan vitamine D komt is algemeen bekend: door in de zon te zijn! Juist in de herfst en winter is dat lastiger, vandaar dat je ook aandacht moet houden voor je vitamine D aanmaak. Mensen met en getinte huid, mensen die weinig buiten komen en ouderen vanaf 70 jaar wordt sowieso aangeraden extra vitamine D te nemen; zo nodig met een supplement.

Supplementen zijn belangrijk

Noodzakelijk zijn ze voor gezonde en fitte mensen niet, maar het zijn welkome aanvullingen bijvoorbeeld als je niet voldoende vitamines uit je voeding weet te halen of als je kampt met stress. Behalve een vitamine D in deze tijd kan het dan ook geen kwaad om een multivitamine te nemen. De huidige voeding bevat nu eenmaal veel minder vitamines dan vroeger en vrijwel iedereen heeft een druk bestaan; help je lijf een handje, dat kan geen kwaad.

Bron: vitamine-info.nl